• by: Alain Callebaut
  • October 8th, 2019
  • Category: Creativiteit

Creativiteit kent vele gezichten


Om de dag door te komen getuigen we – soms onbewust – van veel creativiteit. Problemen oplossen, vooruitgang boeken of zelfs simpelweg een stap voorwaarts zetten zou anders onmogelijk zijn.

Om de dag door te komen getuigen we – soms onbewust – van veel creativiteit. Problemen oplossen, vooruitgang boeken of zelfs simpelweg een stap voorwaarts zetten zou anders onmogelijk zijn.

Een kind kan de was doen

De meest opvallende vorm van creativiteit beleven we in onze kindertijd: de verbeelding. Als kind uiten we ons
ontzettend creatief op uiteenlopende terreinen. We bekijken onze jonge leefwereld vanuit een samengaan van nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht. Onmogelijk bestaat niet. Deze creativiteit wapent ons om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan.
CEO’s onderstrepen in interviews vaak het belang van verbeeldingskracht voor het omgaan met probleemsituaties en het bedenken van nieuwe producten en services. Jammer genoeg zien we onze ongebreidelde nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht teloorgaan met de jaren. Een vaststelling uit een onderzoek: een kind kan makkelijk 200 mogelijke toepassingen opsommen voor een bepaald voorwerp, een volwassene amper nog een twintigtal.

Van inventiviteit tot innovatie

Om een idee te realiseren of een taak tot een goed einde te brengen, heb je een flinke dosis voorstellings- en inlevingsvermogen nodig. Dat vernuft hanteer je om dagelijkse probleemsituaties op te lossen. Hier komen we op het terrein van de inventiviteit, ook al ligt de klemtoon dan meer op het écht vernieuwende, op het onconventionele.

Een spontane ingeving, out-of-the-box denken, een nieuw inzicht… Het kan er allemaal voor zorgen dat je op een totaal andere manier tegen de zaken aankijkt. Dat vermogen om iets in een nieuw licht te zien is typerend voor creatieve mensen. Vandaar ook de bijna spontane link tussen creativiteit en de podiumkunsten, de literatuur, de visuele kunstvormen, muzikanten, componisten, enz. Om van voetballers nog te zwijgen. Of zegt de naam Ronaldo de Assis Moreira* u niets?

* alias Ronaldinho