• by: Alain Callebaut
  • September 13th, 2019
  • Category: Creativiteit

Creativiteit is met een C, kunst met een K


Niet te verwarren dus. Uiteraard houdt iedere vorm van kunst een flinke dosis creativiteit in, maar voor het overige kan je creativiteit en kunst het best strikt gescheiden houden.

Niet te verwarren dus. Uiteraard houdt iedere vorm van kunst een flinke dosis creativiteit in, maar voor het
overige kan je creativiteit en kunst het best strikt gescheiden houden.

Je kunt je perfect creatief uitleven, zonder daarom kunstzinnig bezig te zijn. Plezier vinden in creativiteit is op zich essentieel. Zodra er een originele gedachte of een vernieuwend idee in je opkomt, treedt in je brein een proces in werking dat een positieve energiestroom oplevert.

Ik ben uniek, dus creatief

Ieder van ons is uniek. De manier waarop je denkt en redeneert, de woorden die je gebruikt, de gedachten die je vormt, hoe je ageert tegen onrecht, de manier waarop je je uitdrukt… het zijn stuk voor stuk hoogstpersoonlijke uitingen van jouw eigen creativiteit.

Alles wat je onderneemt is dus eigenlijk ingegeven door creativiteit, tenzij je op automatische piloot door het leven gaat natuurlijk.

Creativiteit is als een geschenk, je hoeft het enkel uit te pakken

Creativiteit is een permanent leerproces, dat aanvangt op zeer jonge leeftijd en eigenlijk nooit eindigt.

Niemand wordt succesvol geboren. Vergeet de mythe dat slechts een aantal lucky few creatief aangelegd zijn, dat zijn we allemaal. Op voorwaarde dat we creativiteit niet verwarren met kunstzinnigheid, welstand of zelfs met de status van beroemdheid.

Neen aan de artistieke ambitie!

Wanneer je creativiteit evenwel verwart met kunst, stel je veel te hoge eisen aan jezelf. Gevolg: je verlaat het creatieve pad uit onzekerheid.

Jammer. Want je kan perfect tekenen of schilderen, zonder de ambitie jouw werk ooit in een galerij of museum te zien hangen. Iets neerschrijven kan ook zonder mee te dingen naar de Nobelprijs literatuur. Niet elke creatieve expressie hoeft een concrete doelstelling te krijgen. Creëer en geniet van het creëren, zonder meer.